
 

Georgia Department of Public Safety 
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

(FOR-HIRE TRANSPORTATION SERVICES) 
 

Company Questions 
 

1. Q.   What are Ride Shared Network Services, Taxi Services, Transportation Referral Service, Providers and Transportation 

Referral Services? 

 A. According to O.C.G.A. 40-1-190 definitions: 

 Ride share network service: any person or entity that uses a digital network or Internet network to 

connect passengers to ride share drivers for the purpose of prearranged transportation for hire or for 

donation. (Not include any corporate sponsored vanpool or exempt rideshare as such terms are defined in 

Code Section 40-1-100.) 
 

 Taxi service: 'Taxi service' means any taxicab company or provider which utilizes a motor __vehicle or 

similar vehicle, device, machine, or conveyance to transport passengers; uses a __taximeter; and is 

authorized to provide taxicab services pursuant to an ordinance of a local __government in this state. 
 

 Transportation referral service: any person or entity that books, refers client to, collects money for, or 

advertises transportation services provided by a limousine carrier or taxi service by means of a telephone, 

through cellular telephone software, through the Internet, in person, by written instrument, by any 

person, or by any other means, and does not own or lease any motor vehicle required to be registered with 

the Department of Public Safety as a limousine carrier or a taxi service. (Not including emergency or 

nonemergency medical transports.) 
 

 Transportation referral service provider': any person or entity that books, refers clients to, _collects 

money for, or advertises transportation services provided by a limousine carrier or taxi service by means 

of a telephone, through cellular telephone software, through the Internet, in _person, by written 

instrument, by any person, or by any other means and owns or leases one or more motor vehicles 

required to be registered with the Department of Public Safety as a limousine carrier or a local 

government in this state as a taxi service. (Not including emergency or nonemergency medical transports). 

2. Q. What is the difference between a Transportation Referral Service Provider and a Transportation Referral Service? 

O.C.G.A. 40-1-190: 

 A. (1) Transportation Referral Service does not own or lease vehicles utilized for services. 

(2) Transportation Referral Service Provider owns or lease vehicles utilized for services. 

3. Q. How often am I required to register my company with the Department? 

 A. Registrations are done on an annual basis and will expire December 31st of the upcoming year. The registration 

period starts on October 1st and end December 31st of each year. 

4. Q. Is there a grace period if my company’s license expires? 

 A. No. Once your license expires, you cannot operate until you renew your license with the Department. 

5. Q. What are the fees to obtain a license issued by Georgia Department of Public Safety 

 A. Fees are $75.00 per service. 

6. Q. Can I register online or do I have to mail in an application? 

 A. You can register online at www.gamccd.net or mail in an application to: 

Georgia Department of Public Safety 

MCCD-Regulatory Compliance Unit 

P.O. BOX 1456  

Atlanta, GA 30371-1456.  

*Paper application can be found at www.gamccd.net  under “Forms and Manuals”* 

7. Q. As a Ride Share Network company, are drivers operating under my company’s name required to have anything 

displayed on their vehicle? 

 A Yes. According to O.C.G.A. 40-1-195, each driver must display a company’s signage or emblem, (approved by 

the Department of Public Safety) while the ride share driver is active on the company’s network. Please visit our 

website: www.gamccd.net for more information on Logo Requirements.  

8. Q. Can I operate more than one for-hire transportation company under one license? 

 A. No. You will have to register each company individually. 

http://www.gamccd.net/HB225/Home.aspx
http://www.gamccd.net/
http://www.gamccd.net/
http://www.gamccd.net/
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9. Q. What forms of payment does the Department accepts? 

 A. Online registration payments can be made using a debit or credit card (Visa, MasterCard, and Discover only).  

Mailed applications must be accompanied by certified funds (money order, cashier check,) made payable to 

“Department of Public Safety”. 

10. Q. Can I apply for more than one service for my company? 

 A. Yes. You may apply for more than one service for your company 

11. Q. Can I add additional services to my company’s already active license with the Department? 

 A. Yes. As long as you pay the required fees, you may add additional services to an already active license registered 

to your company. 

12. Q After registering my company, are there any documents I will need to send in to the Department? 

 A. After registering for a For-Hire Transportation Service License, the Department may ask for additional 

documentation to ensure that all applicants are in compliance with state laws in order to operate as a For-Hire 

Transportation Service in Georgia. Depending on your account’s classification, you may be required to submit 

documentation to the Department on a monthly bases (example: Transportation Referral Service Providers are 

require to submit of list of Limousine carriers and/or taxi services they utilizes.) Please visit our website: 

www.gamccd.net or call our Regulatory Unit at 404-624-7243 for more information.  

13. Q My company does not own any vehicles utilized for for-hire transportation.  I have a call center that books and 

dispatches fares to independent operators (drivers) that have a lease agreement with my company to operate under my 

company’s name. Which category will my company fall under? 

 A. According to O.C.G.A. § 40-1-190(7): 

Any entities that book or advertise transportation services for a limousine or taxi service (by telephone, through 

cellular telephone software, through the Internet or any other means), and do not own or lease any motor 

vehicle required to be registered with the Department of Public Safety as a limousine carrier or a taxi service 

are considered a Transportation Referral Service. 

14. Q. What are the insurance requirements for Ride Share Networks? 

 A. According to O.C.G.A. 33-1-24 (5): 

Drivers logged on to the transportation network company’s digital network and available to accept ride 

requests: 

Public Liability and Property Damage Insurance 

 a minimum of $100,000.00 for bodily injuries to or death of all persons in any one accident; 

 a maximum of $50,000.00 for bodily injuries to or death of one person and; 

 $50,000 loss or damage in any one accident to property of others. 
 

Drivers that accept a ride on the transportation company’s network, until they complete fare: 

 $1,000,000 limit for bodily injury to or death of one person. 

15. Q Can I operate as Limousine carrier under this registration without a Limousine Certificate? 

 A No. O.C.G.A. 40-1-152 stills requires Limousine carriers to obtain a Limousine certificate to operate in the state 

of Georgia (Application for Class B Limousine Carrier Form DPS TR0050). 

16. Q. What are the insurance requirements for Limousine Carriers? 

 A. According to O.C.G.A. 40-1-166: 

12 Passenger Capacity or less: 

 $300,000 for bodily injuries to or death of all persons in any one accident with; 

 a maximum of $100,000 for bodily injuries to or death of one person in any one accident  

 $50,000 loss or damage to property in any one accident (excluding cargo) 
 

Over 12 Passenger Capacity: 

 $500,000 for bodily injuries to or death of all persons in any one accident with; 

 a maximum of $100,000 for bodily injuries to or death of one person in any one accident  

 $50,000 loss or damage to property in any one accident (excluding cargo) 

 

 

http://www.gamccd.net/HB225/Home.aspx
http://www.gamccd.net/
http://www.gamccd.net/Documents/TR0050.pdf
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Driver Questions 
 

1. Q. Can I obtain a Certificate as Limousine Carrier and work with Ride Share Network Company as a Driver? 

 A. Yes. If you have an active Limousine Certificate issued by the Department, you may work with Ride Share 

Network Company as a Driver. Please note that Limousine carriers are still required to obtain a Limousine 

certificate to operate in the state of Georgia (Application for Class B Limousine Carrier Form DPS TR0050). 

2. Q. Will I be required to have my personal vehicle inspected by Department of Public Safety, if I’m a ride share driver? 

 A No. Vehicles operating under this registration are not required to have additional inspections done by the 

Department to register. However, companies and drivers are still required to comply with the requirements set 

by O.C.G.A. 40-8-7.  Under O.C.G.A. 40-8-7(d); any vehicle suspected of being operated in violation of this 

article may be the subject to an inspection conducted by any law enforcement officer who has reason to believe 

such violation is occurring.  

3. Q. As a driver for a Ride Share Network Company, am I require to have any identification showing I’m a ride share 

driver? 

 A Yes.  According to O.C.G.A. 40-1-193(d), while active on the Ride Share Network Company’s digital network,  

Ride Share Drivers must maintain on their smartphone digital Identification containing the following 

information: 

 Name and photo of driver 

 The make and model of vehicle being driven 

 The license plate number of vehicle being driven 

 Certificates of insurance for the motor vehicle 

 Such other information the Department of Public Safety may require 
 

Upon reasonable suspicion of a law enforcement officer of improper operations, ride share drivers, upon 

request, shall provide the law enforcement officer with access to the smartphone containing the digital 

information.  

4. Q. As a ride share driver utilizing my personal vehicle, am I required to have anything displayed on my vehicle? 

 A Yes. According to O.C.G.A. 40-1-195, each driver must display a company’s signage or emblem (approved by 

the Department of Public Safety) while the ride share driver is active on the ride shared network. 

5 Q. Are ride share drivers required to register with the Department? 

 A No. Ride share drivers are not required to individually apply for registration with the Department. 

6 Q I am an independent operator (or driver) who uses my own vehicle to provide for-hire transportation and utilizes a 

taximeter to determine the cost of each fare. However, I have a lease agreement with a company that allows me to 

operate under that company’s name.  Which category will I fall under? 
 

 A According to O.C.G.A. § 40-1-190(5) and 40-1-190(8): 

Any provider which utilizes a motor vehicle or similar vehicle, device, machine, or conveyance to transport 

passengers and uses a taximeter are considered a Transportation Referral Service Provider.  

7. Q. As driver for a Ride Share Network Company, will I be required to obtain any endorsements on my driver’s license? 

 A According O.C.G.A. 40-5-39; ride share, taxicab and limousine drivers are required to obtain a “For-Hire” 

endorsement from Department of Driver Services; or have a background check certification-(in accordance with 

O.C.G.A. 40-5-39(e)), done by the company you are employed or contracted with.  

 

 Please contact the Department of Driver Services for more information on their For-Hire “C” Endorsement: 

Georgia Department of Driver Services 

2206 East View Parkway 

Conyers, Georgia 30013 

Phone: 678-413-8400 or 8500 

Website: www.dds.ga.gov  
 

http://www.gamccd.net/HB225/Home.aspx
http://www.gamccd.net/Documents/TR0050.pdf
http://www.dds.ga.gov/

